dijous, 25 d’octubre de 2007

Pelamis.

En unes setmanes s'inagurarà en Portugal el primer parc d'ones del món en Aguçadoura. Permetrà convertir l'energia cinètica de les ones en energia elèctrica.
La instalació inicial d'Aguçadoura tindrà una potència de 2,25 megavats i proporcionarà llum a 6.000 persones. Les ones estalviaran 60.000 tones d'emissions de diòxid de carbon a l'any. La tecnologia que permetrà tot açó ha estat ideada per l'empresa Ocean Power Delivery (OPD) i el projecte s'anomena Pelamis. Us fiquem una animació per a veure com funciona.


FOTO: Aquatera

Els treballs del Chikyu.

S'ha publicat un article sobre uns sondejos que es van a dur a terme en la falla de Nakai a 600Km al sud-oest de Tokio. S'intentarà arribar fins als 6Km de profunditat que suposarà travesar quasi tota l'escorça ja que en aquest punt, la depressió de Nakai, l'escorça té uns 7 Km de grossor. Us fiquem tot l'article i la pàgina del projecte.

diumenge, 21 d’octubre de 2007

Per què plora?

Aquest diumenge en El País Semanal ha eixit un article amb 50 idees senzilles que ens proposen un model de vida més sostenible. És interessant i ens recorda que podem fer molt amb xicotets canvis. Llegiu-lo i penseu: jo què puc fer?.
Us fiquem la foto de la portada, una imatge que ens invita a la reflexió.

FOTO: Ángel Álvarez

"La Tierra llora. Echa humo, suda, sangra. Grita.

Ha llegado la hora de salvar el planeta". Ángel Álvarez

dijous, 18 d’octubre de 2007

Noves esperances en la lluita contra la malària.

"El prototipo de vacuna contra la malaria RTS,S/AS02D cuyos ensayos clínicos dirige en Mozambique el español Pedro Alonso, funciona también en niños de menos de un año. Los resultados, que publica la revista The Lancet en su edición digital confirman las expectativas creadas por la vacuna, desarrollada por Glaxo Smith Kline (GSK) y cuyas pruebas, dirigidas por Alonso y financiadas por la Agencia Española de Cooperación Internacional (AECI), el Gobierno de Mozambique y varias ONG, se han desarrollado en Manhiça".
Sembla que s'obri una nova esperança en la lluita contra la malària, una enfermetat que afecta als països menys desenvolupats i que mata a milions de persones.
Us fiquem unes animacions per a veure com es transmet i també dos articles publicats complets.

FOTO: MedStar Health Group

dimarts, 16 d’octubre de 2007

Un temporal de llevant històric.

Us fiquem un comentari que ha fet l'Institut Nacional de Metorologia explicant la raó de les intenses pluges d'aquestos dies 11 i 12 d'octubre. Ens destaca que ha sigut un temporal de llevant de considerable magnitud. LLegiu l'article.
*Us afegim l'entrada que des del Blog Biogeocv de l'ES Bocairent tracta aquesta notícia, comenta la importància que té l'ordenació del territori en la prevenció de riscos.

dissabte, 13 d’octubre de 2007

I Matinal de l'Evolució Humana.

El dissabte 10 de novembre es farà en València la I Matinal de l'Evolució Humana. Una jornada d'actualització científica per a professorat de secundària i batxiller dins de la "Setmana de la ciència i la tecnologia de la Universitat de València". El periode d'inscripció està obert des del 15 d'octubre fins al 5 de novembre. Us fiquem el programa i un resum de les ponències.

dimarts, 9 d’octubre de 2007

Premi Nobel de Medicina i Fisiologia

L'Institut Karolinska ha atorgat aquest any el premi Nobel de Medicina i Fisiologia a Mario R. Capecchi, Oliver Smithies i Martin Evans pels seus treballs sobre la modificació de gens específics en cèl·lules de mamífers. Gràcies a les seves investigacions s'ha averiguat la funció d'alguns gens individuals. Han elaborat tècniques d'investigacions biomèdiques que obren noves portes per a seguir investigant.

dimecres, 3 d’octubre de 2007

I Simpòsium d'Educació per a la Sostenibilitat.

Ja està obert el termini d'inscripció per al I Simpòsium d'Educació per a la Sostenibilitat a Castelló que es farà en el Planetari de Castelló els dies 30 de novembre i 1 i 2 de desembre. Hi haurà, entre altres coses, una sèrie de conferències i taules de debat que tractaran temes de medi ambient. Us fiquem el programa i més informació.