dijous, 31 de gener de 2008

Venus i Júpiter convergeixen, no us perdeu l'espectacle!

Demà 1 de febrer es produirà un notable aproximament dels dos planetes més brillant, Venus i Júpiter. El millor moment per a veure-ho serà la matinada de l'1 de febrer, a partir de les 6:30 serà una bona hora. Mireu cap al sudest a l'horitzó. Us fiquem un mapa estelar.
No tingueu peresa, el cel estarà ras!.
Si no ho heu vist el dia 1, intenteu-ho en els dies següents.

FOTO: Thierry Demange

Foto del 23 de gener, ací encara estaven lluny.

dimecres, 30 de gener de 2008

"Toque el cielo invisible"

Com veure una galàxia o un estel quan no es pot veure?.
La NASA ha patrocinat un llibre escrit en braille, Toque el cielo invisible (Touch the Invisible Sky, en idioma anglès).
El llibre utilitza braille, text amb caràcters grans i diagrames tàctils de les imatges celestials observades pels telescopis espacials Hubble, Chandra i Spitzer per a revelar el cosmos als cecs i a les persones que tenen limitacions visuals.
L'escalador de muntanyes Erik Weihenmayer, que és cec, escriu: "La visió ... és sols una de les moltes ferramentes amb les quals es poden experimentar les maravelles del món".

Ens sembla una molt bona iniciativa. Us fiquem la notícia.


dilluns, 28 de gener de 2008

L'Stryer traduït al català.

La traducció catalana del llibre de referència de la bioquímica s'ha presentat a la seu de l'Institut d'Estudis Catalans. El llibre Bioquímica, de Lubert Stryer, editat per Reverté, és un manual bàsic, utilitzat per estudiants de biologia, medicina, farmàcia i veterinària de tot el món i publicat per primera vegada en anglès, fa més de trenta anys, per W. H. Freeman. Aquesta traducció forma part del Projecte Scriptorium del IEC.
El principal responsable de la traducció és el professor de bioquímica i biologia molecular de la Universitat de València Juli Peretó. També hi han col·laborat Mercè Pamblanco, professora de bioquímica i biologia molecular, i un grup de 8 biòlegs i químics, tots de la mateixa Universitat Valenciana: Coral Barrachina, Alma Bracho, Eavan Dorcey, Josep Vicent Forment, Ismael Mingarro, Helena Mira, Marcel·lí del Olmo i Anna Saurí.

El Projecte Scriptorium té per fi de traduir al català obres de referència universitàries de les carreres científiques o tècniques.

El nostre estimat Stryer

dijous, 24 de gener de 2008

582.970 bp

Avui ha eixit la notícia de que científics de l'Institut J. Craig Venter han sintetitzat el genoma complet d'un bacteri. Els investigadors han reconstruït els gens del bacteri Mycoplasma genitalium, aconseguint un híbrid (meitat natural, meitat sintètic) que han batejat com Mycoplasma laboratorium. Les possibilitats que obri el treball de Venter i el seu equip són molt grans en el camp de la biotecnologia.
Llegiu els articles que s'han publicat en El País i El Mundo.

Us fiquem també un enllaç on hi ha un especial: Genoma. Feu-li una miradeta.

dimecres, 23 de gener de 2008

Bona sincronització!

La segona setmana de gener els físics solars van anunciar el començament d'un nou cicle solar i just ara la nau Ulysses està volant per la regió del pol nord del Sol.
"Esta es una magnífica oportunidad para examinar el polo norte del Sol, al comienzo de un nuevo ciclo solar", diu Arik Posner, científic del programa Ulysses, de la NASA.
Us fiquem l'enllaç amb la notícia i un esquema per a que vegeu el moviment de la Ulysses.

Diagrama que representa la velocitat del vent solar respecte de la latitud.

Fixeu-vos en l'elevada velocitat en els pols.

dilluns, 21 de gener de 2008

Societat Valenciana de Mineralogia.

Manuel Canseco ens ha comentat que el passat 22 de setembre es va presentar a Sant Vicent del Raspeig la iniciativa de fer una associació que reunira als afeccionats a la Mineralogia de tota la Comunitat. Gràcies a la bona acollida que va tindre es va constituir la Societat Valenciana de Mineralogia, que té com a primer objectiu difondre la Mineralogia de la Comunitat Valenciana.
En aquest moment aquest grup està treballant en una base de dades, que ja està prou adelantada, en la que mostraran els jaciments i minerals de la nostra Comunitat tot acompanyat de fotografies. Estarà en valencià, castellà i anglés, i segur que serà un referent al nostre País. Esperem que aquest interessant treball puga fer-se públic el més aviat possible.
Enhorabona des d'ací per la iniciativa!.

Vist en BIOGEO

En el Blog Biogeo de l'IES Politècnic hem vist una entrada molt interessant que ha penjat Sergio Mestre, Visible Body. Una visió de l'interior del cos humà que pot ser d'utilitat per a tots els que tingueu interés per saber que hi ha baix de la pell.
Per a poder-lo utilitzar us heu de registrar. La pàgina web és:

divendres, 18 de gener de 2008

La diferència entre preleucèmia i leucèmia.

Avuí s'ha publicat un article molt interesant del treball d'un equip de científics britànics que han identificat les cèl·lules mare que originen una de les formes més comunes de leucèmia infantil i com es poden activar.
La leucèmia limfoblàstica és un tipus de trastorn que provoca que els limfòcits es transformen en cèl·lules canceroses. Aquesta enfermetat va lligada a una mutació genètica que altera als limfòcits. Us fiquem també la notícia de "EL PAÍS".

FOTO: anamerino.com

El BLOG del REEPS

Hem obert un BLOG per a ficar tota la informació i les activitats que es fan dintre del projecte REEPS. L'adreça és: http://brochillopcentrerreeps.blogspot.com/.

Vara d' Esculapio

dijous, 17 de gener de 2008

DESCOBREIX LA TERRA A TRAVÉS DE LA GEOLOGIA I LES SEVES CIÈNCIES.

Com cada any en febrer, els dies 8, 9 i 10, es faran en el Planetari de Castelló unes jornades de Geologia que organitza el CEFIRE de Castelló i que coordinen Manuel Canseco i Vicent Ginés. Aquest any tenen per títol:
"DESCOBREIX LA TERRA A TRAVÉS DE LA GEOLOGIA I LES SEVES CIÈNCIES, MEMORIAL EDUARDO BOSCÀ CASANOVES I ANTIMO BOSCÀ SEYTRE".
Hi ha una sèrie de conferències i tallers molt interessants. Us fiquem el programa previst. Hi ha de plaç per a inscriure-vos fins el dia 1 de febrer, animeu-vos! .


Foto: Lapiaz en Cazorla

dilluns, 14 de gener de 2008

Alguns enllaços per a Biologia Humana

Us fiquem un enllaç que alguns ja coneixeu i és útil per a Biologia i Biologia Humana. És la Enciclopèdia de Tecnologia Mèdica. Descriu de forma senzilla mètodes i proves molt habituals en el diagnòstic i tractament. Us fiquem també una adreça on podeu trobar informació d'algunes enfermetats amb esquemes i imatges. És especialment interessant la d'enfermetat coronària. També us afegim l'enllaç de la notícia que ha eixit sobre la formació en un laboratori d'un cor de ratolí. Mireu el vídeo.
Per a acabar una bonica imatge d'una cèl·lula.

FOTO: Cèl·lula granular del cerebel

dimarts, 8 de gener de 2008

"Claves de la evolución humana en el Pleistoceno"

Us fiquem un article molt interessant de Bermúdez de Castro que s'ha publicat en la revista Investigació i ciència de gener, pegueu-li una llegideta.

Tertúlies d'Adall

Us informem de la programació de les tertúlies que es fan en el Casino Antíc de Castelló tots els dimecres a les 20h per si us interessen, Rosa Peris que les coordina i presenta ens ha passat el programa de gener que és el següent:

TERTULIAS DE ADALL “CAU D´ART”
PROGRAMACIÓN DEL MES DE ENERO DE 2008
COORDINA Y PRESENTA: ROSA Mª PERIS SOTERES

9 de enero de 2008:
Tema : “Crecer en el mar : ¿ Qué pasa con el cambio climático?”.
ENCARNA RIBERA MAYCAS ( Dra. en Bilogia marina).
En la parte artística : Noche mágica con BARTOLOMÉ MORENO, mago e ilusionista.

16 de enero de 2008 :
Tema. “ Etimologia.: De nombre propio de persona a nombre común”.
RAFAEL CABRERA PETIT (Ldo. en Filología Clásica).


23 de enero de 2008 :
Tema : “Cristianismo y laicismo: una aportación filosófica “
JOSÉ P. MARTÍ GARCÍA ( Catedrático de Filosofía ).


30 de enero de 2008 :
Tema : “ Los molinos harineros de agua. Una aproximación a los molinos de Castellón “. BENJAMÍ BARBERÁ MIRALLES. ( Profesor y experto en etnología ). En la parte artística: “La Milonga” acompañada a la guitarra por Salvador “ El Niño de la Plana”.


Audiovisuales: MANOLO PIEDRA