dilluns, 24 de novembre de 2008

Fa 149 anys

L'any 2009 es commemora els 200 aniversari del naixement de Darwin i el 150 aniversari de la publicació del seu famós llibre. Per aquesta raó és farà una gran celebració internacional que tindrà lloc el 12 de febrer, dia del naixement de Darwin, encara que durant tot l'any s'aniran fent diversos cicles de conferències i altres activitats.
La Universitat de València ja fa temps que està organitzant actes, que tenen com a objectiu la divulgació científica, per tal de commemorar aquesta efemèride.
Us animem a anar llegint aquesta obra ja que la podeu trobar en internet. Pot ser no siga la millor traducció però us pot servir per anar apropant-vos a aquesta obra.

"Generación tras generación, aquellos que quieran conocer el secreto de los secretos posibles del mundo de los seres vivos, deberán acercarse a las fuentes que alumbró Darwin."

Jaume Josa

dijous, 20 de novembre de 2008

Quan l'enginyeria tissular permet fer òrgans a mida.

Paolo Macchirini, responsable del Servei de Cirugia Toràcica del Clínic de Barcelona, ha realitzat un trasplantament de tràquea utilitzant novedoses tècniques d'enginyeria tissular fabricant un òrgan híbrid entre el donant i la pacient. D'aquesta manera, i si el tractament té èxit, la malalta no necessitarà prendre medicaments immunosupressor ja que el sistema immunitari reconeixerà l'òrgan implantat.
En aquest transplantament, a més de l'Hospital Clínic de Barcelona, han participat especialistes de les Universitats de Brístol, Pàdua i Milà. És el primer cop que s'utilitza aquesta tècnica, la revista The Lancet, ha publicat un article fent referència a aquest cas, i obri les portes a possibles aplicacions en transplantaments d'altres òrgans.
Podeu llegir articles que s'han publicat en El País i El Mundo. Veure un vídeo on s'explica el procés.
I us recomanem que llegiu l'entrada que Manuel ha penjat en el seu Blog Biologia i Geologia de l'IES Penyagolosa.

Cèl·lules de tràquea

dissabte, 15 de novembre de 2008

"El tiempo del tiempo"

José Miguel Viñas, metereòleg especialista en física de l'aire és un divulgador de la metereologia. Des de setembre de 2004 té un espai el dissabtes pel matí, EL TIEMPO DEL TIEMPO de 9:20 a 9:30h en Ràdio 1, de Ràdio Nacional de Espanya. El programa és una secció fixa de "No es un día cualquiera", dirigit i presentat per la periodista Pepa Fernández.
Les seves explicacions, clares i senzilles, permiteixen aprendre més dels fenòmens metereològics i ens animen a observar el cel.
A més té una pàgina web divulgameteo on podeu saber més sobre llibres, revistes, articles i notícies lligades a aquest camp.
Jose Miguel Viñas dedica el seu llibre "200 Estampas de la temperie" "A los que han convertido la observación del cielo en su particular búsqueda de la belleza" i ell aconsegueix que a més de admirar-nos de la bellesa sapiem qué estem veient.
Us animem a escoltar-lo.


dimarts, 4 de novembre de 2008

IX Jornades de geologia a Vila-real

El dissabte 29 de novembre en el saló d'actes de la Fundació Caixa Rural de Vila-real es faran les IX Jornades de Geologia organitzades pel grup Guix i el CEFIRE de Castelló.
Vicent Ginés i Sergio Mestre ens han preparat un programa que sembla serà interessant. A les 10:00 és la presentació de la jornada.
Hi haurà quatre conferències:

A les 10:00 "La paleontologia a Castelló, estat de la qüestió" per Andrés Santos Cubedo.
A les 11:30 "José Royo Gómez (1895-1961), un científic castellonenc en Espanya i Amèrica"
per Carlos Acosta.
A les 16:00 "La lliçó de la musaranya: ciència i guerra en el segle XXI"
per Marc Furio.
A les 17:30 "L'erosió de les aigües:Un món en el subsòl" per Manuel Selles.

Llàstima que aquesta activitat coincidisca amb el Matinal d'Evolució en València.


V Matinal de l'evolució.

El dissabte 29 de novembre es farà en València el V Matinal de l'Evolució Humana "El llarg viatge de l'espècie humana". Una jornada d'actualització científica per a professorat de secundària i batxillerat dins de la "Setmana de la ciència i la tecnologia de la Universitat de València 2008".
Participaran en el matinal els següents conferenciants:
  • Jaume Bertranpetit, catedràtic de biologia de la Universitat Pompeu Fabra, membre de l’Institut de biologia evolutiva (CSIC-UPF) de Barcelona i de la Secció de ciències biològiques de l’IEC i director de la Institució Catalana de Recerca i Estudis Avançats (ICREA).
  • Carme Maté, doctora en etologia de primats i professora associada de la Universitat Pompeu Fabra.
  • Robert Sala, professor de prehistòria de la Universitat Rovira i Virgili.
  • Juli Peretó, professor de bioquímica i biologia molecular de la UV, membre de l'Institut Cavanilles i de la Secció de Ciències Biològiques de l’Institut d'Estudis Catalans IEC.
El periode d'inscripció està obert des del 3 al 24 de novembre. Us fiquem el programa.