dimecres, 31 de desembre de 2008

Què podem fer en un segon?

Aquest any tindrà un segon més!.
Un segon s´ha definit a partir de la duració del dia terrestre, és a dir, de la seva rotació: 1 segon és 1/86400 del dia. En un dia hi ha, per tant, 86.400 segons.
Però s'ha comprobat que la rotació de la Terra és un procés variable. Els moviments de l'escorça després de la glaciació i, fonamentalment, el frenat que produeixen les marees llunars en el nostre planeta, fan que el dia es faça, a poc a poc, més llarg.
En promedi, en l'últim segle, eixe augment ha estat de 1,7 mil·lisegons (per dia). Per aquesta raó, de tant en tant, s'introdueixen correccions per tal d'ajustar els temps dels rellotges atòmics amb el de la rotació terrestre.
L'última correcció es va introduir el 31 de desembre de l'any 2005.
Hi ha un article de Javier Armentia on podem trobar més informació.

Què podem fer amb eixe immens segon? Podem mirar, tocar, riure... Pot ser el millor siga aprofitar-lo i fer que l'abraç a la persona estimada es prolongue i es prolongue.... En qualsevol cas, no el perguem, ni eixe ni tots els que vindran a continuació i vivim aquest 2009 que entra, segon a segon, com si cadascun d'ells fos l'últim.
Bon any a tots!.

FOTO: BLOG Dibujando con la cámara de fotos

dissabte, 27 de desembre de 2008

La Enciclopedia de las aves de España

Us posem aquest enllaç, que suposem que molts ja el coneixeu, i que us recomanem de manera molt especial.
La Fundació BBVA i SEO/BirdLife han creat La enciclopedia de las aves de España. Un treball fantàstic que us permetrà gaudir de més de 1.600 fotografies, 1.200 dibuixos, 370 arxius de so, vídeos, mapes de distribució... Un treball que ens aproxima al món de les aus.
Aquest enllaç tarda també un poc en baixar, però no ho dubteu, l'espera valdrà la pena!!.

FOTO: Abellerols. Juan Jesús González Ahumada

Think anatomy

Us posem un enllaç on podeu trobar imatges, jocs, videos i molta informació que us pot servir per a Biologia Humana o per a repassar anatomia. És la pàgina de Think anatomy. Tarda un poc en pujar, tingueu paciència.

Il·lustració de Patrick Lynch

divendres, 12 de desembre de 2008

LLuna en perigeu

Aquesta nit no n´hi ha cap excusa per a no mirar un ratet a la Lluna i gaudir!
La Lluna està avui en perigeu, és a dir, el punt més pròxim a la Terra en la seva òrbita. No es pot apreciar bé la diferència, però la veurem clara i brillant a dalt dels nostres caps.
LLegiu la interessant entrada que Manel ha penjat en el seu blog Biologia-Geologia .
En aquest cas la llum de la Lluna, quasi plena, dificultarà que la nit del 13 al 14 pugueu observar la màxima activitat de les Gemínides, una intesa pluja de meteors. Us posem aquest enllaç, és del 2000 però és molt complet, per si voleu saber un poc més d'aquest fenomen.


La Lluna de Saguaro. Stefan Seip

dissabte, 6 de desembre de 2008

Plancton bacteriano de los océanos.

Aquest mes en la revista Investigación y Ciencia hi ha uns articles que us poden interessar. Un sobre estudis dels circuits cerebrals, un altre de la relació dels gens i la inteligència, unes precioses fotografies del Rift de l'Àfrica Oriental del fotògraf Eitan Haddok i un altre, que us fiquem complet, del Plancton bacteriano de los océanos on José M. González, Carlos Pedrós-Alió i Josep M. Gasol ens parlen de la importància ecològica dels micororganismes.
Us animem a llegir-lo.

Foto: Eitan Haddok

dilluns, 1 de desembre de 2008

Quan la Lluna tapa a Venus!

Avui Javier Armentia ha publicat un article que fa referència al fenomen que s'ha pogut observar aquesta vesprada de l'ocultació de Venus per la Lluna.
Ja fa dies que si mirem al cel quan es fa de nit podem observar, cap al sudoest, dos punts molt brillants que ens acompanyen en aquesta primera part de la nit, són Júpiter i Venus.
L'article comença així:
"En todas las culturas encontramos bellísimos nombres y mitos en torno a los astros. Y es difícil imaginarlo de otro modo, especialmente en estas noches frías en que hasta el espectador ocasional se sorprende por la fuerza con que los astros parecen saludar."
No us perdeu aquest article i mireu al cel en aquestes fredes nits de la tardor!