dimarts, 23 de febrer de 2010

XXIII Fira de minerals de Castelló.

El proper cap de setmana, els dies 27 i 28 de febrer, se celebrarà a la plaça Santa Clara de Castelló la tradicional Fira de Minerals. L'horari serà de 10 a 22.
Hi haurà minerals de tot el món així que és una bona ocasió per tal de veure peces interessants.
Organitza el Grup Geoda de Castelló.dilluns, 15 de febrer de 2010

Problemes de salinització en el Delta de l'Ebre.

CABAL ECOLÒGIC: és la quantitat d'aigua necessària per preservar el bon funcionament i l'equilibri dels ecosistemes aquàtics i preservar la seva biodiversitat, la seva dinàmica, així com per mantenir el paisatge i permetre la recàrrega dels aquífers.

Avui s'ha publicat la notícia dels problemes que estan ocorrent en la zona del Delta de l'Ebre. La disminució del cabal ecològic de l'Ebre està produint com a conseqüència que les làmines d'aigua salada cada volta pugen més riu amunt.
La situació ha fet que la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre del Ministeri de Medi Ambient, es plantege un sistema de dics subaquàtics que frenen l'entrada d'aigua salada. "Aquestes barreres podrien ser una bona solució contra l'entrada d'aigua salina. Ho estem estudiant", va afirmar el secretari d'Estat d'Aigua, Josep Puxeu, el divendres passat quan va visitar el delta.
Una mesura tècnica ha d'anar acompanyada d'una bona planificació en la gestió de l'aigua, és l'única solució.

Us fiquem la noticia i un esquema que explica com funcionarien aquestes barreres.

divendres, 12 de febrer de 2010

Ja s'apropen les Jornades de Geologia al Planetari.

El pròxim cap de setmana, 19, 20 i 21 de febrer, es faran les Jornades de Geologia organitzades pel CEFIRE de Castelló.
És la VIII Edició de les Jornades de Geologia de Castelló. Jornades de Ciències de la Terra. Descobrix la Terra a partir de la geologia i les seues ciències. Memorial José Ramón Bataller Calatayud.
Ens han preparat un programa molt interessant.
Les conferències que podrem escoltar són:

  • "Patrons evolutius dins de l'evolució humana" per Jordi Agustí de l'Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social.

  • "Bones: Noves tecnologies per a velles històries" per Andrés Santos Cubedo, Investigador del Departament de Recerca del Mesozoic de l'Institut Català de Paleontologia.

  • "Què entenien per creació els científics creients del segle XIX " per Miquel De Renzi, Catedràtic de Paleontologia de l'Institut Cavanilles de Biodiversitat i Biologia Evolutiva de la Universitat de València.

  • "Catàstrofes naturals o desastres anunciats? " per Pedro Alfaro de la Universitat d'Alacant.

  • "José Ramón Bataller Calatayud" per Jesús Catalá de la Universitat Cardenal Herrera CEU de Valencia.

  • "El registro geológico: la terca memoria de nuestro planeta" per José Luis Simón Catedràtic de Geomorfologia de la Universitat de Saragossa.

  • "La vida en el Càmbric" / Audiovisual "Tras las huellas de la vida primitiva (el Periodo Cámbrico)” per Rodolfo Gozalo Gutiérrez del Departament de Geologia de la Universitat de València.
A més hi ha programats tallers per a la vesprada del dissabte. Us fiquem el programa amb l'horari.

FOTO: Planetari

dijous, 4 de febrer de 2010

Perfusió Ex vivo.

Fa uns dies es va publicar una nova tècnica per al transplantament de pulmons.
La tècnica, anomenada de perfusió ex vivo, consisteix en fer funcionar els pulmons fora del cos en condicions fisiològiques. Com diu Javier Moradiellos, responsable del programa ex vivo del Servei de Cirugia Toràcica de l'Hospital Puerta de Hierro, és "Lograr que estos órganos funcionen fuera del organismo como si estuvieran dentro. Con circulación y ventilación, a 37 grados de temperatura y con metabolismo normal".
El procediment té una sèrie de ventages: es poden avaluar els òrgans com si estigueren dins del cos del receptor, permet tractar pulmons no vàlids per a reduir el rebuig i optimitzar-los. o ajustar-los de tamany.
Us fiquem el vídeo de la notícia i un article per a informar-vos més.


EMORY University