dimarts, 22 de març de 2011

Dia Mundial de l'Aigua

Avui 22 de març és el Dia Mundial de l'Aigua.
Aquest any l'UNESCO centra les propostes en l'aigua i el desenvolupament urbà. El tema és "Aigua per a les ciutats: responent al desafiament urbà."
L'aigua... dóna la vida i la lleva.

Us fiquem l'enllaç a la web oficial del dia i a la pàgina de UNESCO .

dijous, 17 de març de 2011

Lliure d'una alteració del BRCA1

Investigadors catalans de l'hospital de Sant Pau, de la Fundación Puigvert i de l'empresa Reprogenetics, han presentat al primer bebé seleccionat genèticament abans de nàixer per evitar que patixca una mutació lligada al càncer de mama hereditari.
La forma alterada del gen BRCA1, situat en el cromosoma 17, predisposa a patir un tipus de càncer de mama hereditari. El BRCA1 és responsable del 5 % dels càncers de mama.


Us posem l'enllaç de la notícia publicada hui en El País i en El Mundo.

Foto: Fundació Puigvert

dimecres, 16 de març de 2011

Fukushima

Les darreres notícies sobre la central de Fukushima són realment preocupants, amb diversos reactors danyats i sense control sobre la planta, sembla complicat poder controlar els nivells de radiació de la zona.
Us fiquem un article, on es descriu quin és l'estat actual dels reactors, un altre article de El País i un gràfic explicatiu.

Foto: El País

diumenge, 13 de març de 2011

Japó, la desgràcia continua.

Les conseqüències del sisme del divendres i del tsunami posterior han arrassat el nord-est de Japó.
Ara l'amenaça nuclear afecta a tot el país. Vàries centrals nuclears no poden ser controlades i el perill de fortes emissions de radioactivitat s'estén pel país.
Us fiquem un article on es fa referència a les centrals de Fukushima i de Tokai i un gràfic explicatiu.
Us fiquem una imatge de com ha canviat la costa japonesa.

FOTO. El Mundo

divendres, 11 de març de 2011

8.9

Un terratrèmol de 8.9 ha sacsejat Japó. El país més ben preparat del món per a suportar els sismes però, aquest ha estat especialment destructor i a més ha causat un tsunami que ha arrasat la costa pacífica de Japó.
L'alerta de tsunami s'ha estès a un gran nombre de països banyats pel Pacífic.
S'estan produint nombroses rèpliques de gran intensitat en la zona.
Us fiquem els primers articles publicats:

Gràfics El País

dijous, 10 de març de 2011

Noves tècniques.

Avui hem escoltat la notícia d'una nova tècnica que permet detectar el càncer de mama en els seus moments inicials.
A diferència de la tècnica convencional, el "Mammi PET " disposa d'una llitera amb dos forats per a que la dona puga introduir els pits. Un anell del sistema PET s'ajusta al voltant de cada mama i el lector reflecteix una imatge tridimensional i en colors. Els colors ens indiquen si hi ha, o no, activitat cel·lular. El color roig indica que hi ha molta activitat i, per tant presència de cèl·lules tumorals; el groc, una disminució d'intensitat; el verd, un grau menys i el blau fosc i el negre ens indica que no hi ha activitat.
El diagnòstic es realitza interpretant el consum de glucosa que realitzen les cèl·lules, que és l'indicador de l'activitat tumoral, ja que les cancerígenes consumeixen molta glucosa, molta més que les cèl·lules sanes.
Us fiquem un article del Levante i una altre del SINC.

Gràcies Christian per donar-nos novetats!!!!!

diumenge, 6 de març de 2011

SIMPOSIUM 2011

Ja està oberta la matrícula per al VIII Simposium Internacional de Natura i de Fotografia que com cada any s'organitza en Vila-real.
Aquest any es farà dels dies 7 al 10 d'abril.
Us fiquem l'enllaç del CEFIRE i el programa per a que us animeu a apuntar-vos.


FOTO: Jozsef Szentpeteri

Una nova tècnica per atacar el retinoblastoma.

El passat dia 5 es va fer públic que l'hospital de La Fe de València ha aplicat una nova tècnica per tal d'atacar el retinoblastoma, un càncer que afecta a un de cada 20.000 nens.
L'oftalmòleg Rafael Martínez-Cosa, l'oncòloga infantil Julia Balaguer i el radiòleg Víctor Vázquez han comentat com han dut a terme el tractament.
La nova tècnica consisteix en aplicar quimioteràpia de forma directa i localitzada en el tumor a través d'un catèter que es desplaça des de l'artèria femoral, des de l'engonal, fins a l'artèria oftàlmica, arribant a l'ull per darrere des del crani.
Us fiquem la notícia per si no la vareu llegir.