Com podem veure en el mapa que us vinculem a Espanya hi ha risc sísmic en diferents regions però especialment en el sud, una ampla regió en què es troben les Serres Bètiques, principalment en la zona de Granada i en el sud-est (Múrcia i sud de la Comunitat Valenciana). Tambè es detecta prou activitat en el nord-est (Catalunya) i en els Pirineus, així com en la costa occidental de la península, Galícia i el Cantàbric.
Hi ha una falla Açores-Gibraltar , responsable del darrer terratrèmol important, que connecta amb la Dorsal Atlàntica i que es troba en la zona del límit entre les plaques Africana i Eurasiàtica.
2 comentaris:
És molt interesant el mapa que haveu adjuntat. Només una pregunteta: les zones que més possibilitats tenen de sofrir terratèmols són aquelles en les que n'hi han muntanyes noves?(ho dic perque en les serralades centrals el risc és menor). Espere que me contesteu, gràcies.
Si s'observa la situació dels epicentres dels terratrèmols que veus en el mapa i la distribució de cadenes muntanyoses recents es poden establir els límits de la xicoteta placa Ibèrica. Aquesta microplaca està situada just en el límit entre dues plaques grans, l'Euroasiàtica i l'Africana.
Les dues zones més actives es corresponen amb la zona Bètica al sud de la Península i la zona de Pirineus la qual comprén els Pirineus i tot el marge Cantàbric.
El relleu actual de la Península Ibérica és el resultat dels processos d'alçada,enfonsament i formació i destrucció de muntanyes que començaren a principi del Mesozoic i que s'extenen fins l'actualitat degut a les interaccions que es produeixen entre la microplaca Ibèrica i les plaques tectòniques del seu entorn.
Publica un comentari a l'entrada