dijous, 10 de desembre del 2009

Molt més ràpid del que es pensava..

Avui s’ha publicat en Nature un article de científics espanyols en el que defenen que el procés de formació del Mediterrani, com avui en dia el coneixem, va ser molt més ràpid del que es pensava.
Fa uns 5,5 milions d'anys, degut a un alçament tectònic de l'actual estret de Gibraltar, el mar Mediterrani va quedar aïllat de l'Atlàntic durant un llarg període de temps i es va secar quasi per complet. És el que es coneix com la crisi del Messinià .

Quan les aigües de l'Atlàntic van poder fluir cap a l'est, van omplir el Mediterrani amb una brusca inundació "No coneixem exactament el procés que va aillar el Mediterrani permetent que s'evaporara ni el que va ficar en contacte les aigues de l'Atlàntic amb la conca del Mediterrani, però amdós processos tenen origens semblants. Pareix clar que l'origen de amdós processos és el moviment de les plaques tectòniques baix de l'estret", assegura Daniel García-Castellanos, científic de l'Institut de Ciències de la Terra Jaume Almera de Barcelona, que depen del CSIC, un dels autors del treball.
Fins ara es pensava que el procés de formació del Mediterrani havia tardat de 10 a 10.000 anys. Aquesta nova investigació revela que la major part del procés va ocórrer en un període de dos anys. Durant els moments de major entrada d'aigua el nivell del mar va arribar a pujar a un ritme de 10 metres diaris.
Això explicaria l'aparició d'un canal erosiu que travessa l'estret i que té uns 500 metres de profunditat, fins a vuit quilòmetres d'amplària i una extensió d'uns 200 quilòmetres entre el Golf de Càdis i el Mar d'Alborán. Una profunda esquerda repleta de sediments poc consolidats.
"Ja se sabia que el Mediterrani s'havia format per l'entrada d'aigua de l'Atlàntic", diu Manel Fernández, coautor de la investigació i director de l'Institut de Ciències de la Terra Jaume Almera. "Peró el que sosté el nostre treball és que la inundació fou molt més ràpida del que es pensava fins ara".

Us fiquem articles de El País i El Mundo que s'han publicat avui i un vídeo que vol reconstruir el que degué passar.
Mireu també la interessant entrada del Blog de Toni Pitarch.

1 comentari:

Sergio Mestre ha dit...

Otro vídeo en el siguiente post http://debiogeo.blogspot.com/2008/02/cuando-se-sec-el-mar-mediterrneo.html