diumenge, 14 de novembre del 2010

Un bon matí de dissabte.

El dissabte 13 de novembre en la VIII Matinal d'Evolució Humana vam poder sentir tres conferències molt interessants.
La primera "Què és ser humà?. Un inici de resposta des de la biologia, la genètica i l'evolució" a càrrec de Jaume Bertranpetit.
La segona "L'altra humanitat: novetats i perspectives en l'estudi dels neandertals" per Valentín Villaverde.
La tercera "El Genoma Neandertal: un nou model de l'evolució humana" per Carles Lalueza-Fox.
A més es va presentar el llibre "Darwin: el seu temps, la seua obra, la seua influència" de J. Català i V. Navarro.
Les tres exposicions i el debat posterior ens van permetre seguir aprenent.

En la primera conferència Jaume Bertranpetit ens va fer reflexionar sobre fins quin punt les diferències entre els neandertals i nosaltres ens fan espècies diferents. Que la similitud genètica dels humans és una excepció en la natura i no la regla i que, de moment, les diferències que s'han trobat respecte als neandertals no són grans. Ens va parlar també de les noves tècniques de seqüenciació que fan el procés ràpid i barat.
Valentín Villaverde ens va parlar de la importància de los noves tècniques de datació, i que els neandertals tenien capacitat cognitiva i va aportar dades lligades a la tecnologia, la seva societat i l'art. Va fer referència en la importància de precisar la perspectiva demogràfica a l'estudiar els neandertals. Ens va mostrar fotos de closques trobades que deuen haver estat utilitzades amb funció ornamental.
Carles Lalueza-Foxens va parlar de les tècniques per a extraure ADN de mostres d'ossos de neandertals. Ens va parlar de que de moment s'han trobat 78 gens que ens diferencien dels neandertals però falta saber la influència d'aquests gens en l'individu viu i que la presència de regions exactament iguals en humans moderns i neandertals implica una hibridació.

Un bon matí de dissabte!!!

Pecten trobada en la Cova Antón. Múrcia.

2 comentaris:

Guillermo Rubert ha dit...

Hola!!! Com va parella?

Volia preguntar-vos a vore si sabieu com estan les Jornades de Paleontologia a Vila-real. Supose que seràn el cap de setmana del 27 de novembre, i com sempre em coincideix amb l'examen de la junta qualificadora, pero, si és també per la vesprada igual em puc arrimar un rato.

Una abraçada!

Ignasi i Pilar ha dit...

Hola Guillermo.
Ja hem ficat el programa per a que el pugues consultar. Efectivament és el dia 27.
Si passes per la vesprada ens veurem.
Com van el curs? Molta feina???.
Besets.