dilluns, 26 de març de 2007

IV Simposium 2007 de Naturales i Fotografia.

Vila-real acollirà els pròxims dies 30 i 31 de març i 1 d'abril el IV Simposi Internacional de Naturalesa i Fotografia.
Albert Masó, assessor científic del National Geographic, en la presentació del Simposi va destacar el caràcter divulgatiu d'aquest Simposi que a diferència d'altres està obert a tot el públic, una de les claus del seu èxit. Com cada any, el Simposi compta amb un important cartell d'investigadors que participen en les diferents ponències, projeccions, reportatges i conferències. Us fiquem el programa i l'enllaç a la revista EDC Natura.

Megacristalls de guix en la mina de Naica.

Investigadors espanyols i mexicans estudien la formació de grans cristalls de guix de fins 11 metres en la mina de Naica, en l'Estat mexicà de Chihuahua.
Aquest mes es publica en la revista científica Geology un article de Juan Manuel García Ruiz, el cristal·lògraf espanyol que ha dirigit l'estudi d'aquestos megacristalls. Amb ell han treballat dos investigadors del CSIC (Carlos Ayora i Fermín Otálora), Àngels Canals, de la Universitat de Barcelona, i el mexicà Roberto Villasuso, de la Companyia Peñoles, propietària de la mina.
En tot el món sols es coneixen tres llocs amb cristalls de guix pur de més d'un metre de longitud, un és la mina chilena El Teniente. Els altres dos estan en Espanya: la geoda de Pulpí (Almeria), descoberta en el 2000, encara poc estudiada i sense acondicionar, i les antigues mines romanes de Plini, trobades recientment en Segóbriga (Conca).

Javier Trueba. Geology. Abril 2007

divendres, 23 de març de 2007

"Parque Nacional de los Glaciares"

Cada setmana EL PAIS publica les millors imatges de la Terra preses pel satèl·lit Envisat i enviades per l'ESA (Agencia Espacial Europea). Us fiquem la d'aquesta setmana que ens mostra El Parc Nacional de les Glaceres en els Andes australs argentins, reviseu l'article.
Us fiquem un poc més d'informació de la zona. Hem afegit en Links d'interés els enllaços de l'ESA europea i el portal espanyol.


ESA

dijous, 22 de març de 2007

Noves imatges del Sol

Noves fotos publicades per la NASA mostren la superfície solar amb la seva activitat, us fiquem com sempre una breu resenya de l'article:
"La sonda internacional Hinode, que en japonés significa 'amanecer', ha enviado imágenes nunca captadas hasta ahora que revelan que los campos magnéticos del Sol son mucho más turbulentos y dinámicos de lo que hasta ahora creían los científicos.
Hinode, también conocida como Solar B, fue lanzada al espacio el 23 de septiembre del año pasado para estudiar el campo magnético del Sol y conocer cómo su energía se propaga a través de las diferentes capas de la atmósfera solar."
EL PAIS. 22/03/07

dimecres, 21 de març de 2007

Un altre desenvolupament és possible.

Avui ha eixit la notícia que l'illa de El Hierro de Canàries cobrirà la seva demanda elèctrica sols amb energies renovables. La notícia de l'horta solar de Navarra i aquesta donen esperances.

Foto: Cabildo de El Hierro

dissabte, 17 de març de 2007

S'aprova la llei de la Xarxa de Parcs Nacionals

Aquesta setmana s'ha aprovat en el Congrés la "Llei de la Xarxa de Parcs Nacionals". En aquesta llei, com a novetat, es dóna la gestió d'aquestos espais a les comunitats autònomes. La Xarxa de Parcs Nacionals es defineix com un sistema dirigit a integrar la mostra més representativa del conjunt de sistemes naturals espanyols.
En l'enllaç de la pàgina del Ministeri de Medi Ambient podreu trobar molta informació, us fiquem açí l'enllaç per començar a conéixer els 14 Parcs Nacionals.

P.N. de Timanfaya. Lanzarote

diumenge, 11 de març de 2007

El silenci mata.

El dia 7 de març es va presentar en Barcelona el documental "Invisibles", una pel·lícula especial, són cinc històries dirigides per cinc directors diferents ( Wim Wenders, Isabel Coixet, Fernando León de Aranoa, Mariano Barroso i Javier Corcuera ), ha estat produïda per Javier Bardem i compta amb el recolçament de "Mèdicos sin fronteras". Es pretén donar veu a aquells que normalment no la tenen. Invisibles són aquells als que no volem veure, pero que mai han deixat d'existir. Us vinculem la pàgina de "Médicos sin fronteras" i un tràiler.
Està previst que TVE i TV3 passen la pel·lícula a finals de març.


divendres, 9 de març de 2007

Disseccions de renyons.

Gràcies a Mª Luisa, que ha estat acompanyant-nos un temps i ha compartit els seus coneixements i la seva experiència amb nosaltres, hem pogut fer una dissecció d'anatomia comparada de renyons de diferents mamífers. Us fiquem les fotos dels renyons i de l'equip de dissecció de segon de batxillerat.
Els nostres alumnes i nosaltres li desitgem molta sort en el seu futur professional a Mª Luisa.

dimarts, 6 de març de 2007

Estudi de la Dorsal Atlàntica.

Una nova expedició científica estudiarà un punt concret de la Dorsal Atlàntica. El geofísic britànic Roger C. Searle, de la Universitat de Durham, des del vaixell oceanogràfic del Regne Unit RRS James Cook ha comentat en qué consistirà l'estudi:
"Searle explica que esta campaña trata de encontrar una respuesta a un hallazgo muy singular: el desplazamiento de placas en el medio del Atlántico hace que, al separarse, se forme constantemente una gran grieta que enseguida ocupa el magma volcánico que emerge de las profundidades y va formando el suelo oceánico. Pero existe una zona a casi 5.000 metros de profundidad, en mitad del océano, en que esto no se produce y hay como un agujero en la corteza terrestre. Los científicos dicen que puede ser como una ventana al centro de la Tierra."
EL PAIS. 06/03/2007

Us fiquem la pàgina a la que fa referència l'article. Us recomanem que "navegueu" per ella ja que conté informació sobre temes relacionats amb Ciències de la Terra.

Monfragüe Parc Nacional.

Aquest diumenge s'ha declarat Parc Nacional al Parc de Monfragüe. Aquest és el 14 Parc Nacional que tenim en el nostre país. Esperem que amb aquesta nova categoria legislativa aquest espai quede millor protegit front a possibles agressions.
Monfragüe és un espai de gran valor tant geològic, paisatgístic, botànic com faunístic. En el Parc està la colònia de voltor negre (Aegypius monachus) més important del planeta, trobem la cigonya negra (Ciconia nigra), l'aguila imperial (Aquila adalberti), l'aufrany (alimoche) (Neophron percnopterus).... El valor biològic d'aquest espai justifica de sobres aquesta nova categoria.

Cistus ladanifer

diumenge, 4 de març de 2007

Una imatge diferent d'un eclipse de lluna.

Imaginem, i si l'eclipse d'ahir ens haguera trobat passejant per la lluna?, el que haguérem vist seria açó

NASA. Hana Gartstein

dissabte, 3 de març de 2007

Eclipse total de lluna

Aquesta nit no us pergueu l'eclipse total de lluna. Començarà, segons el departament d'Astrofísica de la Complutense de Madrid, a les 21:18 del dia 3, el màxim serà a les 00:20 del dia 4 i acabarà a les 03:23.
Veurem la lluna roja com a conseqüència de la refracció de la llum en la curvatura de l'atmosfera terrestre. Si no fóra per açò, la lluna es veuria quasi completament fosca.
Us fiquem links que us ampliaran la informació:
NASA
Institut d'Astrofísica de Canàries
Departament d'Astrofísica de la Complutense de Madrid
CIENTEC i MEGACOSMOS . Aquestos parlen d'eclipses passats però tenen bones explicacions.
Una imatge i una animació per a fer boca.dijous, 1 de març de 2007

Any polar internacional 2007-2008.

S'inicia amb una conferència en París l'Any polar internacional. Podeu llegir alguna cosa al respecte en enllaç que us fiquem.

Més imatges de l'erupció del volcà Stromboli.

Us vinculem una sèrie de fotos de l'activitat del Stromboli i les últimes novetats on es comenten algunes de les mesures de prevenció de la població de l'illa.

EL PAIS. 1/03/2007