diumenge, 10 de febrer del 2008

El professor Eduardo Boscá.

Jesús Ignacio Català ens ha parlat de dos professors de la nostra Comunitat. Eduardo Boscá (1843-1924) i Antimo Boscá (1874- 1950), pare i fill.
Eduardo Boscá fou llicenciat en Medicina, veterinari, doctor en Ciències Naturals, catedràtic de la Universitat de València...
El primer gran treball de Boscá fou el "Catálogo de reptiles y anfibios observados en España, Portugal e Islas Baleares" (1877). En una revisió posterior incorpora la nova taxonomia evolucionista al catàleg publicat.
Entre les coses que ens ha explicat Jesús citem alguns aspectes, com ara, la visió evolucionista d'Eduardo Boscá, si pensem en l'época en que va desenvolupar els seus treballs. També destaquem la seva visió tan moderna de la dona. Va ser professor de "l'Institut per a l'ensenyament de la dona", de forma absolutament altruista, amb un compromís social i educatiu en defensa de la dona. La seva metodologia com a professor estava d'acord amb l'esperit de " la Institución Libre d'Enseñanza".
Va organitzar la Col·lecció Paleontològica donada per José Rodrigo Botet, va ser el responsable de la construcció de l'umbracle del Jardí botànic de Valencia...
El seu fill, el va ajudar i va seguir la seva tasca.
Com sempre, Jesús Ignacio Català ens ha captivat amb les seves paraules des de l'inici fins al final del seu relat.