dijous, 26 de febrer de 2009

Helix

Avui s'ha publicat una imatge fantàstica de la nebulosa planetària Helix de l'Observatori Europeu Austral (ESO).
Aquesta detallada imatge d'Helix, que està en la constel·lació d'Aquari a 700 anys llum de la Terra, l'ha captat el Wide Field Imager de l'Observatori La Silla de Chile.
L'Helix, o NGC 7293, és una espectacular nebulosa planetària que a pesar del seu nom poc té que veure amb els planetes, ja que aquestes nebuloses són un objecte gasós constituït pel resplandor final d'estels de massa baixa o intermitja abans de convertir-se en enanes blanques que és l'estat final de l'evolució d'un estel.
LLegiu els articles en El País i en El Mundo.

FOTO: ESO

dimarts, 24 de febrer de 2009

Tità, Mimas, Dione i Encelado.

Aquesta matinada Tità, Mimas, Dione i Encelado, quatre de les llunes de Saturn, han passat directament per davant d'ell, les quatre al mateix temps. No es podia veure des d'Espanya, però el Hubble captarà imatges que esperem que es publicaran pròximament, de moment, us fiquem la notícia, una animació i una imatge del Hubble de Tità i Tetis en transit per davant de Saturn de 1995.

FOTO: E. Karkoschka i G. Bacon.

El Patrimoni Geològic d'Espanya.

Ahir dilluns va eixir una notícia en El País en la que es feia referència a que està en marxa l'elaboració d'un inventari del Patrimoni Geològic de la Península. Aquest projecte s'engloba dins del projecte mundial, projecte Geosites, de la IUGS (Unió Internacional de Ciències Geològiques), patrocinat també per la UNESCO, que persegueix l'elaboració d'un inventari global del Patrimoni Geològic de la Terra.
En Espanya ja hi ha identificats 144 Geosites (geotops o llocs d'interés geològic).
És el Ministeri de Medi Ambient l'encarregat de fer el catàleg amb la col·laboració de l'Institut Geològic i Miner d'Espanya (IGME) i la Societat Geològica d'Espanya, que estan desenvolupant el projecte Global Geosites en el nostre país.
Hi ha un llibre "Contextos geológicos españoles", del 2008, en el que es presenta un llistat dels Geosites seleccionats.
La millor manera de protegir el nostre divers i valuós Patrimoni Geològic és conèixer-lo per a valorar-lo.


FOTO: Flysch de Zumaia. Juan Carlos Muñoz

dimecres, 18 de febrer de 2009

Jornades de geologia al Planetari.

Aquest cap de setmana passat vam poder gaudir d'una sèrie de conferències.

A Vila-real va vindre Juli Peretó i ens va parlar de Darwin, de la seva vida i del seu llegat. Un resum d'història de la ciència. També va parlar de microevolució, d'evolució en els homínids, de coevolució...
Al Planetari el divendres vam poder escoltar a Jorge Wagensberg. Un gran divulgador. Ens va explicar com es van plantejar visualitzar la història de la Terra i de la vida en la Terra en el museu de Barcelona. "Un buen museo debe dar las herramientas para estimular la conversación". El museu com a font d'estímul.
El dissabte vam tenir tres conferències. Algunes més atractives que altres, però en qualsevol cas, de totes se n'apren. Stefano Enzo ens va parlar de l'aplicació dels raigs X per a l'estudi dels ossos fòssils, Sonia Ros ens va fer un repàs de les 5 grans extincions ocorregudes al llarg de la història de la Terra i vam poder saber més sobre la tafonomia i els factors tafonòmics amb la xerrada de Carlos Martínez.
Per la vesprada tallers. Ignacio Morell ens va recordar conceptes d'hidrogeologia i Jose Vicente Casado ens va parlar de meteorits.
El diumenge Manolo Canseco ens va parlar de José Joaquín Landerer, de la seva vida i dels seus treballs en molts camps diversos, a destacar els d'astronomia i de meteorologia.
A l'acabar la seva conferència li van fer un merescut homenatge a Manolo per tot el seu treball al llarg de molts anys per tal d'aconseguir que la ciència estiga més present a Castelló.
Després Ignacio Morell ens va fer una conferència sobre l'aigua a la Comunitat Valenciana i a Castelló i vam acabar amb Francisco Anguita. "Cuando podemos plantear una pregunta estamos más cerca de la respuesta".

Escoltant a tota aquesta gent podem començar a plantejar-nos preguntes.
Podeu veure molts bons resums i imatges al Blog de l'Àmbit Científic del CEFIRE de Castelló i al Blog de Manel Collado de l'IES Penyagolosa. Us recomanem que els visiteu!.dijous, 12 de febrer de 2009

Bicentenari del naixement de Darwin

Avui fa 200 anys que va nàixer Charles Darwin.
Per tot el món durant aquest any 2009 es fan celebracions, exposicions, cicles de conferències... per tal de commemorar aquest fet i també que en novembre farà 150 anys de la publicació del seu famós llibre "L'origen de les espècies".
Podeu mirar totes les entrades que els diferents blogs de ciències que tenim enllaçats fan per tal de celebrar aquesta data.
També us recomanem l'article que ha publicat El País, la pàgina web que ha ficat avui en funcionament el CSIC "Darwin2009" , una presentació de El Mundo , que ja va penjar José Luis Sánchez en el seu Blog BIOGEO , i també que seguiu les notícies que aniran eixint al llarg de tot aquest any.
Darwin en la seva autobiografia dia d'ell mateix:


"Mi éxito como hombre de ciencia, cualquiera que sea la altura que haya alcanzado, ha sido determinado, en la medida que puedo juzgar, por complejas y diversas cualidades mentales. De ellas, las más importantes han sido: la pasión por la ciencia, paciencia ilimitada para reflexionar largamente sobre cualquier tema, laboriosidad en la observación y recolección de datos, y una mediana dosis de inventiva así como de sentido común. Con una facultades tan ordinarias como las que poseo, es verdaderamente sorprendente que haya influido en grado considerable sobre las creencias de los científicos respecto a algunos puntos importantes".


I 200 anys després seguim parlant d'ell i estudiant el seu llegat!.


Conferència de Juli Peretó en Vila-real.

Aquest cap de setmana s'acumulen els actes als que podem acudir.
Demà divendres 13 de febrer, a les 19:00 hores, el professor Juli Peretó ens parlarà de Darwin i el seu llegat.
La conferència tindrà lloc en la sala d'actes de la UNED de Vila-real i està organitzada per l'Associació Cultural Els Socarrats.


dimecres, 11 de febrer de 2009

VII Edició de les Jornades de Geologia de Castelló. Memorial José Joaquín Landerer.

El pròxim cap de setmana, 13, 14 i 15 de febrer, es faran les jornades de Geologia organitzades pel CEFIRE de Castelló.
És la VII Edició de les Jornades de Geologia de Castelló. Memorial José Joaquín Landerer. Descobrix la Terra mitjançant la geologia i les seues ciències.
Vicent Ginés i Sergio Mestre ens han preparat un programa molt interessant.
Les conferències que podrem escoltar són:
  • Jorge Wagensberg - El darwinisme en un museu modern.
  • Ignacio Morell - Recursos hídricos.
  • Sonia Ros - Crisis en la historia de la vida: extinciones en masa.
  • Manuel Canseco - José Joaquín Landerer, un científic entre dos segles.
  • Stefano Enzo - Difracción de Rayos X y técnicas espectroscópicas para el estudio de los huesos fósiles.
  • Francisco Anguita - Del big-bang al problema ecológico: un nuevo hilo conductor para la enseñanza de las ciencias.
Els tallers programats són:
  • Conceptos básicos en Hidrogeología: acuíferos, piezometría, redes de flujo - Ignacio Morell.
  • Descubreix els meteorits - José Luis Casado.
  • Formació de minerals i cristalització - Rafael Alvarado i Honorio Cocera.
  • Microtresors en l'arena - Jenaro Gil.
Com sempre les activitats es faran al Planetari de Castelló i l'horari és divendres de 17:30 a 20:30. Dissabte de 10 a 20:30. Diumenge de 10:30 a 14:30.dimecres, 4 de febrer de 2009

Conferències en València.

Ja ens aproximem al 12 de febrer i s'anuncien més activitats en València per tal de commemorar eixe dia. Natalia ens ha passat la informació de les conferències dels dies 11 i 12 de febrer.
El programa és:
DIMECRES, 11 DE FEBRER.
"Evolutionary stories –From the entangled web to the genome". Susanna Manrubia.

" Déu i Darwin són compatibles?" Intervenen: David Jou (físic de la UAB) i Adolf Tobeña (psiquiatre de la UAB). Modera: Núria Cadenes (periodista d’El Temps).

DIJOUS, 12 DE FEBRER.
"Darwin, Wallace y la evolución humana". Juan Luis Arsuaga presentat per Valentín Villaverde.

DIVENDRES, 20 DE FEBRER.
Exposició en l'Institut d’Història de la Medicina i de la Ciència “López Piñero” (UV-CSIC), Palau de Cerveró, Plaça Cisneros 4, València.
"Darwin: el seu temps, la seua obra, la seua influència" .
Una producció de la Càtedra de Divulgació de la Ciència dirigida per Víctor Navarro (UV) i Jesús Català (UCH-CEU) amb el patrocini de l’IEC i la FECyT.

Podeu veure més informació en el blog de Jose Azkárraga i en la pàgina de la Càtedra de Divulgació de la Ciència.


dimarts, 3 de febrer de 2009

Les deu crisis humanitàries més desateses de 2008

El passat 15 de gener l'ONG Metges sense fronteres en Espanya publicà l'informe:

Els països més desatesos pels medis són: Somàlia, Myanmar, Zimbabue, República Democràtica del Congo, Etiopia, Pakistan, Sudan, Irak.
Paula Farias, presidenta de MSF Espanya, explica que no es tracta d'un simple informe sinó que estem parlant de milions de persones afectades per guerres i per malalties, situacions de patiment personal que en la majoria dels casos per a la resta del món passaran desapercebudes i cauran en l'oblit. També ens comenta les dificultats que tenen les organitzacions humanitàries per poder aportar solucions, per poder accedir als llocs i el greus riscs que corren, que fa que a voltes hagen d'abandonar els llocs deixant als necessitats en l'oblit més absolut.
L'informe també destaca l'increment d'infeccions de Sida i de Tuberculosi.

FOTO: Juan Carlos Tomasi